The Vagrant

Skrevet av Peter NewmanThe Vagrant | edgeofaword

Forlag: Harper Voyager (2015)

Sjanger: Sci-fi/fantasy

Kilde: Leseeksemplar

Anmeldt av Julie Karoline

The Vagrant is his name.

He has no other.

Friendless and alone he walks

a desolate, war-torn landscape.

His purpose is to reach the Shining

City and deliver the only weapon that

may make a difference in the war.

But the Shining City is far away and

the world is a very dangerous place.

The Vagrant er en Seraph Knight, en av de siste igjen etter et voldsomt og blodig slag. Et slag som dømte store deler av verden til mareritt, korrupsjon og voldsomme ødeleggelser. Nå, åtte år etter slaget, skal han frakte et våpen tvers over landet til The Shining City. Hans følgesvenner er en liten baby og en geit, og sammen møter de mye motstand: fiender som ønsker våpenet og mennesker som øyner store gevinster. Sakte, men sikkert tar de seg frem over det ødelagte landskapet. De møter nye venner og fiender, mens de stadig rykker nærmere målet.

Dette er Peter Newmans debutroman. Den skildrer en spennende verden, en god blanding av sci-fi og fantasy. Den er mørk og dyster, men håpet skinner i form av en ensom figur som bærer et våpen som ikke er ment for han, og en baby. Kan verden reddes av denne rene og uskyldige kjærligheten?

Jeg leste boken på engelsk og jeg vet ikke om den er oversatt til norsk. Språket er vanskelig. Mange ganger måtte jeg lese setninger på nytt, både fordi jeg møtte ord jeg ikke kunne, men også fordi setningene var vanskelig satt sammen. Det er ofte normalt at engelske bøker virker vanskelige i starten hvis jeg nettopp har lest flere bøker på norsk, men denne gangen rettet det seg ikke etter som jeg kom lenger ut i boken, selv om jeg er ganske så stødig i engelsk. Dette er engelsk for viderekommende. Hemmet det leseopplevelsen min? Ja, dessverre.

Språket er også skrevet på en svært distansert måte. Jeg kom aldri helt inn på karakterene. Noe kan skyldes det vanskelige språket, men det meste skyldes skrivestilen. Det er få beskrivelser. Få dype innblikk i hva som skjer. Det var som å se historien utfolde seg gjennom en kikkert. Detaljer ble slørete og vanskelige å få øye på. Jeg kunne ønske Newman åpnet opp historien mer. Åpnet opp karakterene. Slik det er nå ble det mye plass til egen tolkning, ikke at jeg har noe imot det, men det ble litt for mye av det gode.

Boken er veldig spennende, med store overraskende momenter. The Vagrant er en karakter man blir glad i. Kanskje nettopp fordi leseren kan gi han så mange egne karaktertrekk. Hans kjærlighet for babyen er sympativekkende, mens geita står for de fleste humoristiske stikkene.

Selv om boken er veldig spennende og original, trakk det vanskelige språket ned leseopplevelsen. Dermed er det ikke en bok jeg kan anbefale til alle. Dette er en bok som trenger en leser som er stødig i engelsk.

4 kommentarer om “The Vagrant

  1. Tilbaketråkk: The Vagrant : Norske bokblogger

    • Takk 🙂
      Denne anmeldelsen var faktisk ikke lett å skrive. Jeg har merket at språket i bøkene jeg nettopp har lest farger språket i anmeldelsene mine. Dermed strevde jeg litt med denne, ikke bare fordi engelsk har en litt annen setningsoppbygning enn norsk, men også fordi skrivestilen var vanskelig. Det er også en fin balansegang å anmelde en bok uten å gi bort for mye av handlingen.

      Jeg mener å ha lest et sted at det skal komme en oppfølger til denne. Om jeg kommer til å lese den, vet jeg ikke. Jeg syns boken sluttet fint.

      Å bruke en geit som humoristisk avledning var nytt for meg også, det var forfriskende artig.

      Liker

  2. Det er en balansegang, og en jeg er usikker på om jeg klarer fra innlegg til innlegg. Noen bøker er skrevet på en måte som gjør det enklere å skrive om boken uten å røpe for mye, andre er det tilnærmet umulig å ikke fortelle for mye fra.

    Ikke alle bøker behøver en oppfølger, men så frustrerende det er med de hvor en virkelig lengter etter mer, også vet en at det aldri kommer til å skje.

    Liker

Legg igjen en kommentar