Et sted på grensen

Skrevet av Emilie EdlandEt sted på grensen | edgeofaword

Forlag: Juritzen forlag (2017)

Sjanger: Erotisk roman

Kilde: Anmeldereksemplar

Anmeldt av Julie Karoline

Da jeg fikk spørsmålet om jeg ville lese en erotisk roman måtte jeg tenke meg godt om. Dette er ikke en sjanger jeg leser ofte. Faktisk finnes det kun én annen bok på min leseliste innenfor denne sjangeren, nemlig 50 Shades of Grey, en bok som unnlot å imponere. Jeg leste kun den første boken i serien og gidder ikke å se filmen. Likevel sa jeg ja til å lese Et sted på grensen. Den kunne jo tross alt ikke være dårligere enn 50 Shades of Grey.

Emilie Edland er et pseudonym og bak navnet står en 31 år gammel kvinne. Som meg har hun lest 50 Shades of Grey og falt ikke for den. Hun ønsket derfor å skrive en erotisk roman med en sterk kvinnelig hovedkarakter med dybde og substans. En kvinne som ikke bare er en passiv seksualpartner, som så mange av kvinnene i denne sjangeren er.

Hovedpersonen er Nora og hun har nok en gang startet på et nytt studie. Alle gode ting er tre, og hun håper hennes tredje forsøk på utdannelse vil fungere. Når hun endelig møter opp på et seminar, treffer hun Nicholas West. Tiltrekningen er momentan og absolutt.

Jeg har stått her i noen sekunder og vet, vet med hver nerve i kroppen; denne mannen vil jeg ha.

Det viser seg raskt at tiltrekningen er gjensidig, og de to starter et hett og dampende forhold. Forholdet starter som en pirrende lek, men hvor lenge kan man skille mellom kroppens behov og hjertets følelser?

Jeg måtte gjøre dette til en lek, så det ble litt mindre skummelt. Det er så frigjørende å innse at det er helt kurant å gjøre meg selv til et objekt så lenge det skjer på mine egne premisser.

Nora er en kvinne med masser av energi og selvtillit. Jeg må innrømme at jeg ble en smule sliten av den konstante jeg er pen og jeg vet det talen. Det er selvfølgelig positivt å ha selvtillit, men denne karakteren tar det hele til nye høyder. Men så endrer ting seg. Det viser seg nemlig at Nora har hatt alt annet enn en enkel oppvekst. Etter hvert slo det meg at selvtilliten hennes er et skalkeskjul. En mur. Det er vanskelig for andre å vite hvor de har henne. Hun gjemmer seg bak humor, oppfinnsomme sprell og sex. Min irritasjon gikk over til sympati etter hvert som jeg leste.

Nora er ment å være den rake motsetningen til Anastasia, hovedkarakteren i 50 Shades of Grey, og hun er heldigvis det. Nora har nemlig dybde og mange lag. Anastasia er den mest kjedelige og endimensjonale karakteren jeg noensinne har møtt. Det var ufattelig mye mer spennende å møte Nora og hele hennes personlighet.

«Men det er jo problemet! De forteller oss at vi kan oppnå alt, bli alt, gjennomføre alt. Vi skal ha den perfekte utdanningen og jobben, få god lønn og skape karrierer. Så skal vi være sexy, muskuløse og sosiale. Samtidig skal vi faen meg være den perfekte husmor anno 1950. Vi skal bake, fylle huset med perfekt interiør og vannkjemmede unger i merkeklær. I tillegg skal vi ha fantastisk sex med menn vi skal elske over alt på jord. Det er til å gråte av. Jeg orker ikke mer.»

Edland har prøvd å presse mye inn i boken. Dette er en erotisk roman med noko attåt, så å si. Dessverre falt mye gjennom. Forfatteren har tatt seg vann over hodet, og mange av parallellhistoriene knekker sammen under presset.  Noe som er synd, for jeg ser potensialet her. Absolutt. Det fungerer bare ikke bra nok slik det er nå. Boken kunne med fordel gått gjennom et par runder til med omskriving, innstramming og ikke minst en skikkelig språkvask. Det er ganske så mange merkelige ordvalg, og setningsoppbyggingen er mange steder rett og slett dårlig.

Videre treffer vi merkelige karakterer som jeg ikke skjønner hvorfor i det hele tatt er med. Kanskje er de inkludert for å gi mangfold, men for meg ble det bare tullete.

Selv om jeg endte opp med å like Nora, endte jeg ikke opp med å gi boken et spesielt høyt terningkast. Den føltes ufullstendig, og språket er merkelig og til tider latterlig. Hvis leseren liker slike bøker kun for sexens skyld (for ja, her er det masser av sex. Energien til Nora og Nicholas er av en helt annen verden), er denne boken sikkert god. For lesere som meg, derimot, lesere som krever noe mer enn bare dampende sexscener, er boken ikke mer enn middelmådig. Kanskje ikke det engang.

Et sted på grensen kom på markedet 23.03.2017

Julie Eilén har også anmeldt Et sted på grensen.

Takk til Juritzen forlag for leseeksemplar.

3 kommentarer om “Et sted på grensen

  1. Tilbaketråkk: Et sted på grensen : Norske bokblogger

  2. Tilbaketråkk: Et sted på grensen av Emilie Edland | Beathes bokhjerte

  3. Tilbaketråkk: Året som gikk, 2017 | edgeofaword

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s