De druknedes bok

Skrevet av Erika SwylerDe druknedes bok | edgeofaword

Forlag: Vigmostad & Bjørke (2016)

Sjanger: Roman

Originaltittel: The Book of Speculation (2015)

Oversatt av Bodil Engen

Kilde: Leseeksemplar

Anmeldt av Julie Karoline

De druknedes bok er Erika Swylers debutroman og den har skapt flere bølger i den litterære verdenen. Boken er original og unik, og et slikt friskt vindpust sprer seg raskt.

I boken møter vi Simon. En bibliotekar som bor alene i et slitt, gammelt hus som står i fare for å rase ut i havet. Han nekter å flytte for huset rommer så mange minner. Om moren som druknet i havet rett utenfor, om faren som visnet bort og om søsteren som reiser rundt med tivoli og sjelden kommer hjem. En dag dumper en gammel bok ned i fanget på Simon. EN bok som inneholder noe illevarslende. Alle kvinnene i Simons slekt dør unge. De drukner alle sammen, og de drukner alltid den 24.juli. Med bare noen få dager igjen til den uheldige dagen er alt Simon klarer å tenke på hvordan han skal redde søsteren sin.

Esken inneholder en stor bok, omhyggelig innpakket. Allerede før jeg åpner den, varsler den mugne, litt syrlige lukten om gammelt papir, tre, skinn og lim. … Et lite gys iler gjennom meg. Boken er svært gammel…

Språket i De druknedes bok er merkelig og jeg tviler på at det har noe med oversettelsen å gjøre. Boken er skrevet på en måte som gir få forklaringer. Flere ganger måtte jeg lese deler om igjen. Simon er i tillegg en fåmælt type og jeg ønsket jeg kunne riste litt i fyren ved flere anledninger. Ofte oppfører han seg som om ting bare skjer med han uten at han helt tar del i det og han er ufattelig flink til å utsette ting. Han sitter fast i minnene sine og virker helt ute av stand til å komme seg videre i livet. Kappløpet om å redde søsteren hans blir like mye et kappløp om å redde seg selv.

Vi bærer slekten med oss som et anker, det holder oss fast i stormen og sørger for at vi aldri driver vekk fra den vi er. Vi bærer slekten med oss slik vi holder pusten under vann, den holder oss flytende, holder oss i live.

Dette er en bok som spenner over store tidsepoker. Annen hvert kapittel handler om Simon, mens i de andre følger vi historien til en stum sirkusartist ved navn Amos på slutten av 1700 tallet. At disse historiene henger sammen kommer fort frem, og som leser sitter man med mye mer informasjon enn Simon fra en ganske tidlig side. Det ble litt frustrerende til tider.

Det var dessverre litt for lett å gjette seg til hva sammenhengen mellom de to parallelle historiene er, og hva den utløsende katalysatoren er. Jeg mistet raskt drivet og leste boka kun for å lese den ferdig. Selv om plottet i seg selv er originalt nok, kunne jeg ønske forfatteren hadde gjort historien litt vanskeligere å løse, litt mer tvetydig.

«Hun er vakker, ja visst. Men hun er ikke som deg, ikke som meg. Se på henne. Hun er en halv sjel, på jakt etter en annen. Hvis du slår deg sammen med den jenta,» hun spyttet frem det siste ordet, «så kommer hun til å drukne deg.»

Å lese en bok om bøker gir alltid et lite gledesgys. Det er så mange bemerkninger rundt bøker en bokorm raskt vil kjenne seg igjen i. Dessverre fant jeg ikke denne boka spesielt bra. For meg ble den for sær. Plottet i seg selv er spennende, men den ble for rar. Hvorfor bøker om tivoli og/eller sirkusfolk ofte er sære, vet jeg ikke, men det er en gjenganger. Dessverre ble ikke plottet spennende nok til å veie opp for særheten. Det finnes mange andre bøker som er mer verdt lesetiden enn denne.

4 kommentarer om “De druknedes bok

  1. Hei! Jeg brukte en anmeldelse som Julie Karoline skrev av Dagboken av Nicholas Sparks på mitt særemne, men jeg lurer på om det hadde vært mulig å fått ett etternavn til henne da dette kreves å være med. Synd hvis jeg ikke får brukt det for jeg hadde skrevet en del om det i teksten min 🙂

    Liker

  2. Tilbaketråkk: Året som gikk, 2016 | edgeofaword

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s